Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Kevät on rakentamisen kulta-aikaa ja monella haaveet omasta kodista heräävätkin samalla, kun lumet alkavat sulaa. Haaveesta toteutuneeksi kodiksi on kuitenkin pitkä matka taitettavana ja paljon asioita ratkaistavana. Omakotitalon rakentaminen ei nimittäin ole mikään läpihuutojuttu – ei vaikka koti ostettaisiin muuttovalmiina.

Talonrakennusprojekti alkaa usein jo haaveiluvaiheessa. Haaveet vaikuttavat nimittäin suuresti toimintaamme ja päätöksiimme, joita lopulta teemme. Suurin yksittäinen päätös, talonrakennusprojektin alussa, on tontin valinta. Kokematon rakentaja tai rakennuttaja harvoin tulee ajatelleeksi, miten suuri vaikutus tontilla on.

Tontti on tärkeä osa talonrakennusprojektia ja se on syytä nähdä omin silmin ennen lopullisten päätösten tekoa.

Tontin muoto, koko, maastonmuodot, maalaji sekä ilmansuunnat vaikuttavat suuresti siihen, miten talo kannattaa tontille asemoida ja millaiset perustamiskustannukset tulevat olemaan. Ei ole yhdentekevää onko tontti kallioinen metsätontti, vanhaa pellonpohjaa tai vaikkapa moreenia. Jokaiseen näistä liittyy kustannustekijöitä, jotka osaa arvioida vain rakentamisen ammattilainen. Asemakaava ja rakennustapaohjeet vaikuttavat siihen, minkä näköisen ja kokoisen talon tontille saa asemakaava-alueella rakentaa. Nämä seikat on syytä käydä tarkkaan läpi ennen lopullista tonttivalintaa. Rakentamisessa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Olipa kyseessä arkkitehdin perheellesi suunnittelema uniikki koti tai valmistalomalli, projektin aikana tekemäsi päätökset vaikuttavat arkeen uudessa kodissasi. Suunnitteluvaiheeseen kannattaakin varata runsaasti aikaa. Tontin ja sille nousevan talon vaatimuksien lisäksi on pystyttävä erittelemään oman perheen tilan tarpeet, toiveet ja rakennusbudjetti. Onko tontilla kenties jotain, mitä halutaan korostaa tai häivyttää. Se voi olla upea puusto tai kalliomaisema, johon talo halutaan kytkeä. Tai esimerkiksi naapuritalon seinä, joka halutaan häivyttää oman talon ikkunoiden sijoittelulla pois näkyvistä. Ikkunoiden ilmansuunnat ja koot vaikuttavat niin talon energiatehokkuuteen kuin sisälle tulevaan luonnonvalon määrään ja tilojen kalustukseenkin.

Missä vaiheessa uuden kodin sisustuksen suunnittelu kannattaa aloittaa? Oman kodin sisustuksen suunnittelu kannattaa aloittaa jo arkkitehtiluonnosvaiheessa. Sisustuksen suunnittelu aloitetaan tällöin mitoituksen ja tilojen toiminnallisuuden tarkisteluilla. Tämän voi tehdä itse, mutta sisustussuunnittelijan palkkaaminen voi tuoda yllättäviä säästöjä ja hermolepoa vaiheessa, jossa useat isot päätökset vyöryvät eteen vauhdilla. Esimerkiksi vesipisteiden paikat lyödään lukkoon lopullisissa LVI-kuvissa hyvin varhaisessa vaiheessa rakennusprojektia, ja ne pitää tietää ennen kuin tontilla on käännetty kiveäkään. Näiden seikkojen hahmottaminen voi olla vaikeaa kun mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut tontilla.

Pohjakuva - lvi ja sähkö LVI- ja sähkökuvien lukeminen voi olla haasteellista, jos niiden lukemisesta ei ole aiempaa kokemusta.

Siinä missä arkkitehti suunnittelee talon pohjaa, julkisivua, tilojen kytkeytymistä toisiinsa ja talon asettumista tontille, sisustussuunnittelija tarkastelee talon sisäpuolta ja sen vaikutuksia asukkaan arkeen. Sisustussuunnittelija huomioi tarpeen mukaan yksityiskohtia, kuten ikkunoiden mittoja, paikkoja ja ovien kätisyyksiä, tilojen sisämitoituksia, valon määrää ja valonsuuntaa ja ottaa huomioon pintamateriaalit. Materiaalituntemuksen lisäksi suunnittelija voi tuoda näkemystään sisävalaistukseen ja tilojen irto- ja kiintokalustukseen ja toimivuuteen perheen arjessa. Sisustussuunnittelija työskentelee asiakkaan toiveista ja tarpeista käsin, jolloin koti suunnitellaan asujansa näköiseksi ja heidän arkeensa sopivaksi.

Lopputuloksen hahmottaminen voi olla vaikeaa, kun rakennuksella on nähtävissä vain keskeneräisiä pintoja. Sisustussuunnittelijan apu on tällöin korvaamatonta. Kuvan Kivitalo-kohteessa suunnittelija oli mukana arkkitehtiluonnosvaiheesta alkaen, jolloin toiminnallisuuteen voitiin vaikuttaa.

Sisustussuunnittelija voi tehdä myös tarvittavat mitta- ja 3D-havainnekuvat, joilla rakennuttaja voi halutessaan esimeriksi kilpailuttaa kalustetoimittajia tai teettää kalusteet puusepällä.

Muutama lisävinkki rakennusprojektia aloittavalle:

  • Valitse ammattitaitoinen ja kokenut vastaava mestari jo varhaisessa vaiheessa projektia. Hänen kontaktiverkostonsa ja vuosien aikana karttunut ammattiosaamisensa säästävät sekä rakennuttajan rahoja että hermoja projektin aikana.
  • Jos valmiit talomallit eivät tunnu omalta tai tontille soveltuva pohjaratkaisu vaatii tarkkaa suunnittelua, palkkaa projektiin arkkitehti, jonka aiempi työnjälki vakuuttaa ja tuntuu omalta.
  • Valaistussuunnittelu kannattaa teettää/tehdä ennen lopullista sähkösuunnitelmaa tai sähkösuunnittelun kanssa samanaikaisesti. Muista, että valaistus vaikuttaa siihen, miltä materiaalit tilassa näyttävät ja miten tilassa viihdytään ja pystytään toimimaan. Valaistussuunnittelija ja/tai sisustussuunnittelija auttavat sinua valaistus- ja valaisinratkaisuissa.
  • LVI-suunnitteluvaiheessa harmaita hiuksia aiheuttavat usein hanojen ja vesikalusteiden paikat ja tehoste- tai suihkuseinät, joiden tyyli pitäisi tietää hyvin varhaisessa vaiheessa. Palkkaa sisustussuunnittelija avuksesi, jos koet, että tarvitset apua tällä alueella. Hän voi tarvittessa suunnitella vesipisteiden paikat niin, että mitoitukset ovat järkevät ja tehdä tarvittavat 3D-luonnokset tiloista. Myös jotkin laattatoimittajat tekevät 3D-suunnitelmia maksusta.
  • Palkkaa sisustussuunnittelija avuksesi, jos koet että aikasi ei riitä materiaalien vertailuun ja etsintään tai haluat varmistaa, että talon sisustuksesta muodostuu eheä kokonaisuus. Sisustussuunnittelija voi auttaa myös erikoistarpeiden, kuten esteettömyyden, toteuttamisessa tiloissa.

 

Sisustussuunnittelija voi suunnitella ja etsiä asiakkaan puolesta toivotut pintamateriaalit. Tällöin rakennuttajan aikaa jää muuhunkin kuin rautakaupoissa juoksemiseen.

Marika

Lue myös:

Sisustussuunnittelijan 4 vinkkiä kodin pintamateriaalien valintaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio